Eli tärkeitä liikkeitä ylemmissä luokissa..

  Ruutu:
Innostetaan koiraa lelulla ja viedään lelu ruutuun. Normaali lähetys, viive kysymyskuiskauksen ja käskyn välissä. Lelun täytyy olla selvästi koiralle enemmän kuin mieluinen! Yritetään siis saada lisää vauhtia ruutuun menemiseen. Sitten siirretään lelu maton etureunaan --> koira kääntyy hyvin matolle. Myös _kunnon_ herkkunami palkka käy. Pidetään toistot vähäisinä --> koiran mielenkiinto säilyy.

Treenataan myös erikseen kosketuspinnalle asettumista. Muista, että palkka tulee yleensä matolta!

Vaihdellaan ruutumerkkejä, etäisyyttä ja ruudun kokoa. Inkan viretila ruutua treenatessa täytyy olla oikea, muuten ei treenata!

  Ohjattu nouto + merkki:
Harjoitellaan suuntia superherkkunami -ja lelupalkalla. Yritetään siis saada sitä vauhtia lisää! Kun vauhtia on ja koira lähtee heti liikkeelle, siirretään kuppeja vähitellen taaksepäin. Edetään harjoituksissa vain, jos edellinen vaihe onnistuu lähestulkoon täydellisesti.

Merkille menemistä harjoitellaan enemmän, vaikkapa sisätiloissa. Palkka tulee toisinaan kädestä, mutta yleensä merkiltä --> koira tajuaa, että merkki liittyy (jotenkin hämärästi.. :D) hommaan. Vaihdellaan merkkejä.

  Tunnari:
Harjoitellaan kapulan suussapitämistä. Käytetään aluksi apuhajua, kapula on namipussissa käärittynä esim. kalkkunanleikkeeseen silloin kun sitä ei käytetä.

Ensimmäiseksi noudetaan kapulaa niin, että se on maassa näkyvillä. Tämä vaihe on erittäin lyhyt, muuten koira oppii, että tuo vaan joku kapula sieltä..

Eli siirrytään nenän käyttämiseen --> piilotetaan kapulaa vähän (esim. lumen alle). Kun tämä onnistuu täydellisesti, lisätään muita kapuloita. Pidetään oikea kapula selkeästi erillään muista. Välillä se on valmiina, välillä se viedään koiran nähden. Vähennetään apuhajustusta jo nyt vähän. Siirretään oikeaa palikkaa vähitellen lähemmäs muita, kunnes se on melkein muiden joukossa. Muistetaan vähentää apuhajua!

Mutta entä jos takaisin tulee väärä kapula? Otetaan palikka, viedään takaisin ja tehdään helpompi uusi yritys. Jos ei vieläkään onnistuta, niin tehdään niin helppo, että varmasti onnistuu. Lopetetaan onnistuneeseen suoritukseen. :) Ja yritetään pitää viretila ainakin näin aluksi suht rauhallisena!

-------------

Tuohon siis tunnarissa tähtäämme, yritetään tehdä hyvä pohja sille. Vaikea liike kuitenkin - katsotaan lähteekö sujumaan.